Draver Fado de Padd kwam voor de tweede keer dit seizoen in actie op drafbaan Victoria Park in Wolvega. Het Friese Stâl Boppeslach steunt Sportstichting Dol Fijn uit Drachten door met de zesjarige draver te strijden om de prijzen in de drafsport.
Fado kwam als eerste over de finish en won daarmee 2500 euro. Het bedrag komt geheel ten goede aan Sportstichting Dol Fijn uit Drachten.

De 69-jarige Aonne de Wrede, trainer van Stâl Boppeslach, bracht Fado met hulp van Vera Akkerman topfit aan de start. In de derde race sloeg Fado toe. Over 2100 meter liet hij zijn klasse zien, na de laatste bocht versnelde hij nog één keer onder leiding van vaste rijder John Dekker en liep als eerste over de finish. Daarmee staat de teller voor het seizoen 2021 op 3600 euro. Twee weken geleden verscheen Fado, ruim zes maanden na zijn laatste race, voor het eerst dit seizoen weer op Victoria Park. Hij werd tweede en verdiende daarmee 1100 euro voor Dol Fijn.

 

Race van Fado de Padd op 28 mei 2021

 

Achtergrondinformatie
In 2020 kocht Stâl Boppeslach een 5-jarige geblesseerde en afgedankte draver uit Frankrijk om te strijden voor het prijzengeld in de drafsport. De Stâl vroeg de gepensioneerde Friese toptrainer Aonne de Wrede om met Fado aan de slag te gaan. Aonne dokterde een trainingsschema uit om hem klaar te stomen voor de koersen. Door de COVID restricties kon hij in 2020 maar 1 keer aan de start komen. Hij finishte als tweede en dat leverde 1100 euro op voor Dol Fijn.

Stâl Boppeslach
Stâl Boppeslach is een initiatief van Hendrik Roorda en Marthijs Roorda. De Stâl is een samenwerkingscollectief van bedrijven en particulieren. Ze laat haar dravers uitsluitend koersen om geld bijeen te lopen voor goede doelen met maatschappelijk toegevoegde waarde. In 2021 maakt Stal Boppeslach zich weer sterk voor Sportstichting Dol Fijn. De Stâl maakt het mogelijk om Fado te huisvesten, voeden en verzorgen. Trainer Aonne de Wrede doet zijn werk voor Stâl Boppeslach onbezoldigd en wordt daarbij geassisteerd door Vera Akkerman uit Ureterp.

Beperking
Sportstichting Dol Fijn Sportstichting Dol Fijn uit Drachten organiseert al sinds 1979 sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Haar leden zijn voornamelijk woonachtig in de provincie, hebben een passie voor sport en zijn graag in beweging. Stâl Boppeslach wil ze daarbij helpen. Met de draver Fado hoopt de Stâl, naast de al bestaande financiële steun van Stâl Boppeslach aan Sportstichting Dol Fijn, zoveel mogelijk te kunnen bijdragen aan de doelstellingen van de grote groep sportieve leden van Stichting Dol Fijn.